De ‘Sunshine State’ oftewel Florida

| | | |
De ‘Sunshine State’ oftewel Florida

De ‘Sunshine State’ oftewel Florida. Met de zomervakantie bijna op zijn einde, zullen veel mensen (zeker degene die in de zomervakantie niet weg kunnen) alweer aan hun volgende vakantie denken. Florida is ideaal voor het najaar en de wintermaanden en ik zal je vertellen waarom.

Florida is samen met Texas de zuidelijkste staat van de Verenigde Staten. Omdat het er bijna altijd mooi weer is, wordt het ‘the Sunshine State’ genoemd. Van het grote Amerika, is Florida de enige staat met een tropisch klimaat wat zorgt voor aangename tempraturen. In december ligt de tempratuur gemiddeld nog tussen de 17 en 25 graden en in de zomermaanden is schommelt deze tussen de 24 tot 32 graden.

Florida: In december ligt de tempratuur gemiddeld nog tussen de 17 en 25 graden
Florida In december ligt de tempratuur gemiddeld nog tussen de 17 en 25 graden

Voor mij klonk dit als muziek in mijn oren om in november (2022) nog even het zonnetje op te zoeken voor ik de koude wintermaanden in Nederland ging trotseren. Zo’n elf dagen verbleef ik in het zonnige Miami, waar ik een Airbnb had geboekt en een huurauto had gehuurd zodat ik me door de staat kon verplaatsen en niet gebonden was aan de stad. Ondanks dat 11 dagen best veel lijkt, waren er genoeg bezienswaardigheden die ik erg graag had willen zien, maar waar ik niet meer aan toe gekomen was. Florida is stiekem toch best een grote stad!

De ‘Sunshine State’ oftewel Florida


De kust

Florida heeft een ontzettend lange kustlijn, zo’n 2173 kilometer waarvan een kleine 1700 kilometer uit stranden bestaat. Genoeg ruimte om voor zonaanbidders op verschillende stranden neer te strijken. Bekende stranden zijn South Beach in Miami, Haulover Park, Las Olas Beach en de stranden van Forth Lauderdale. De stranden zijn gekenmerkt doordat ze vaak gepaard gaan met een boulevard en grote wolkenkrabbers.

Florida heeft een ontzettend lange kustlijn, zo’n 2173 kilometer
Florida heeft een ontzettend lange kustlijn, zo’n 2173 kilometer

Key Biscane

Om nog even in de buurt van Miami en de stranden te blijven, kan je een uitstapje maken naar Key Biscane. Dit is een van de vele eilanden die bij Florida horen. Met een grote brug over het water, kom je op het eiland aan. Voor wie dus niet te ver wil reizen en toch even uit de stad wil ontsnappen, is dit perfect. Het is een rustig eiland, waar veel hotels aan het strand gebouwd zijn en mensen wonen in compounds.

De natuur op het eiland is mooi en de stranden zijn uitgestrekt met palmbomen. Een van de mooiste stranden in de buurt van Miami vond ik Crandon Park, gelegen op het eiland Key Biscane wat bekend staat om het uitgestrekte strand met palmbomen en uitzicht op de bruisende stad met wolkenkrabbers. Wat zeker niet mag ontbreken aan een bezoek naar Key Biscane is the Cape Florida Lighthouse. Een imposante witte vuurtoren gelegen in het Bill Bags State Park. De vuurtoren is van dichtbij te bezichtigen en je mag er ook in.

Key Biscane
Key Biscane
 Een imposante witte vuurtoren gelegen in het Bill Bags State Park
Een imposante witte vuurtoren gelegen in het Bill Bags State Park

De ‘Sunshine State’ oftewel Florida: Natuurparken

In totaal zijn er in Florida 156 State Parks die gezamenlijk zo’n 2300 vierkante kilometer grond. Het bekendste natuurpark is natuurlijk de Everglades. Daarnaast zijn er nog verschillende andere parken zoals, Ocala National Forest en Merritt Island National Wildlife Refuge aan de oostkust van Florida in het Kennedy Space Center. De natuurparken kunnen erg van elkaar verschillen, van drassig zoals in de Everglades tot aan gebieden die meer aan een junglegebied doen denken. Een andere aanrader is het Silver River State Park waar veel wildlife zoals apen, schildpadden en slangen te zien is. Daarnaast kun je er paardrijden en hiken. 

Everglades

De Everglades is een natuurgebied in de het zuidwesten van Florida, ongeveer op 45 minuten rijden van Miami af. Het park werd in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en in 2010 werd het uitgeroepen tot bedreigd werelderfgoed.

Het park werd in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en in 2010 werd het uitgeroepen tot bedreigd werelderfgoed.
Het park werd in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en in 2010 werd het uitgeroepen tot bedreigd werelderfgoed.

Wat veel mensen denken, is dat het een moeras is, terwijl het eigenlijk een rivier is. In het park zijn tallozen vogelsoorten te spotten en misschien toch wel de hoofdattractie van het park: krokodillen. In het park zijn meerdere soorten tours te boeken zoals een safaritour en een powerboattour. Dat laatste is voor wie van snelheid en sightseeing houdt zeker een aanrader. Met een snelle boot beweeg je je over het water terwijl een gids meer over het natuurgebied vertelt. Daarnaast is het park nog op op vele andere manieren aan te doen, namelijk te voet, op de fiets of met de kano.

Everglades
Everglades
De Everglades is een natuurgebied in de het zuidwesten van Florida
De Everglades is een natuurgebied in de het zuidwesten van Florida

Orlando

Orlando is de derde stad van Florida waar Disney World, Sea World en de Universal Studios zich bevinden. Ook het Kennedy Space Center is hier gelegen. De stad is ideaal te combineren met de Everglades, Miami en Fort Lauderdale. Voor wie wil shoppen is in Orlando ook aan het goede adres. De Millenia Mall is een van de plekken waar men naartoe moet voor alle bekende merken en grote winkels. De stad kent ook verschillende outletwinkels. Daarnaast is de stad rijk aan musea en waterparken.

Fort Lauderdale

Fort Lauderdale is op ongeveer 37 kilometer ten noorden van Miami en 340 kilometer ten zuiden van Orlando. Deze stad staat bekend om haar mooie uitgestrekte stranden, goede restaurants, bruisende uitgaansleven en cruiseterminals. Populaire gebieden zijn het Las Olas Riverfront en de Promenade. Door het centrum van de stad stroomt een kanaal met vele ‘zijriviertjes’ waar plezierjachtjes overheen varen. Het wordt ook wel eens het ‘Venetië van Florida’ genoemd. Daarnaast is de stad een prachtig natuurpark rijk, namelijk het Hugh Taylor Birch State Park. Het park is een klein, maar tropisch natuurpark met een zoetwaterlagune en mangrovebomen. Het ligt aan het strand en je kunt er wandelen over de korte Coastal Hammock Trail, fietsen over de parkweg, kamperen en kanoën of kajakken.

‘Venetië van Florida’
‘Venetië van Florida’
Fort Lauderdale staat bekend om haar mooie uitgestrekte stranden
Fort Lauderdale staat bekend om haar mooie uitgestrekte stranden
Fort Lauderdale
Fort Lauderdale

GetYourGide

Via het wereldwijde platform GetYourGide zijn talloze activiteiten te boeken. Zo heb ik een sunsettour over de wateren van Miami geboekt en langs de millionaires row in Miami waar enorme villa’s van bekende sterren staan. Naast dat het heerlijk is om te varen, is dit een fijne manier om een grote stad zoals Miami eens vanuit een ander perspectief te zien. Ook boottripjes door de Everglades kunnen hier gemakkelijk mee worden geboekt of snorkel tours in Key West.

De ‘Sunshine State’ oftewel Florida: Florida Keys

De Florida Keys zijn een archipel van ongeveer 1700 kleine eilandjes. Ze strekken zich uit van Miami in het noordoosten naar het zuiden, en buigen vervolgens in westelijke richting af. Sommige van de eilandjes zijn niet bewoond. Een ding dat zeker is, is dat er rondom de eilanden veel vis te vinden is. Bij Robbie’s Marina op het eiland Islamorada eten de grote vissen letterlijk uit de handen van bezoekers. Maar wie zelf liever vis eet in plaats van ze te voeren, is op de Keys aan het juiste adres. Bij verschillende kleine, lokale zaakjes, kunnen heerlijke visgerechten gegeten worden van culinaire hoogstandjes tot aan een lekkere vette hap.
De bekendste eilandjes zijn Key Largo, Little Torch Key, Big Pine Key en natuurlijk Key West.

Key West

Key West is het laatste bewoonde en meest zuidelijke eiland van Florida. Het eiland (net zoals de meeste van de Keys) is niet erg groot. Zo’n 6,6 kilometer lang en 2 kilometer breed. De Tienjarige Oorlog op Cuba bracht mee dat heel wat rijkere Cubaanse vluchtelingen hun intrek zochten op het eiland. Niet zo gek, aangezien Key West het zuidelijkste plaatsje van de Verenigde Staten is en slechts 144,841 kilometer van Havana afligt.

Key West
Key West

Key West staat vooral bekend om de vele bars en eetgelegenheden. Een bekend gerecht is de Key Lime pie, een limoen-roomtaart. Ook iets typisch, wat op veel plekken terugkomt op het eiland, zijn hanen. Niet alleen als afbeelding, nee, ze lopen er echt rond.

uitgestrekt wit strand
uitgestrekt wit strand

En dan hebben we nog de stranden, misschien wel een van de mooiste stranden is Smathers Beach. Wederom een prachtig, uitgestrekt wit strand, met palmbomen in het zand en heerlijk blauw zeewater.

De ‘Sunshine State’ oftewel Florida

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

6 reacties