Het favoriete seizoen van Gereon de Leeuw

| |
Het favoriete seizoen van Gereon de Leeuw

Het favoriete seizoen van Gereon de Leeuw zijn er eigenlijk 2. Wil je weten welke het zijn? In dit artikel kun je het lezen. Gereon “ken” ik al een tijd, niet in echt maar virtueel en het is altijd leuk om zijn blog te volgen. Zijn manier van schrijven is heel bijzonder en super interessant om te lezen. Vooral als je van eten en wijn houdt, net als ik… haha … Voor nu heel veel leesplezier!

Het favoriete seizoen van Gereon de Leeuw

Printable

1- Stel jezelf voor aan de lezers van Seizoenen blog?

Ik ben Gereon de Leeuw en ik woon in Zandvoort aan de mooie Noordzeekust, met zicht op het strand en jammer genoeg tegenwoordig een woud aan lelijke windmolens. Een ander deel van het jaar breng ik door in Quarante, Zuid Frankrijk, waar wij sinds dit jaar een oud dorpshuis bewonen. Met de spreekwoordelijke volets in Baskisch rood. Een mooie afwisseling van het boerenland en de buzz aan het strand in Nederland.

Ik ben Gereon de Leeuw
Ik ben Gereon de Leeuw
Quarante, Zuid Frankrijk
Quarante, Zuid Frankrijk

Ik schrijf verhalen over wijn en spijs op mijn blog Gereons Keuken Thuis. Dit doe ik al 16 jaar. Je zou me de nestor van het Nederlandse blogwezen kunnen noemen. (niet alleen vanwege mijn leeftijd). Daarnaast ben ik altijd op zoek naar nieuwe dingen op cultureel- wijn en culinair gebied, in de stad op het platteland en aan zee.

2- Welk seizoen of seizoenen zijn jouw favorieten?

Mijn favoriete seizoenen zijn de lente en de herfst. In de lente op pad naar de duinen achter Zandvoort om de eerste daslook te plukken, het licht aan zee te zien toenemen en de temperatuur te zien stijgen. Genieten van het aankomende seizoen, de komst van de eerst badgasten en de tulpenvelden achter de duinen. Ook geniet ik van de stad in het voorjaar. De terrassen gaan open, er is nieuwe mode en Amsterdam ontwaakt.

In Zuid Frankrijk is de lente geweldig, velden vol rode klaprozen, de wijngaarden botten uit en dat alles onder een strakblauwe hemel. Terwijl de Pyreneeën nog bedekt zijn met een laag sneeuw. Ik vind het dan heerlijk om erop uit te gaan door de velden. Moet altijd denken aan de verrassing, die Vincent van Gogh ervoer, toen hij uit het donkere Parijs per trein aankwam in Arles. Op een gegeven moment verandert het licht.

Klaprozen: Lente
Klaprozen: Lente
De garnalenvissers
De garnalenvissers

De herfst is van een hele andere orde. Nog genieten van de nazomer zonnestralen aan het strand. De garnalenvissers, die in oktober hun vangsten doen. De flarden mist en frisse lucht in de ochtend. De verkleuring van de bossen in de duinen. Het eten verandert en binnen maak je het gezellig. In Frankrijk is het de tijd van de wijnoogst. Af en aan rijden hier karretjes vol met druiven. De eerste primeurs dienen zich aan en elk dorp heeft wel een oogst-specialiteit, waaraan een feest is gewijd.

3-Het lekkerste winter recept is?

Ik vind in de winter een eigen gemaakte erwtensoep op een vorstige dag niet te versmaden. En natuurlijk boeuf bourguignon van hotel Sauvage in Tournus.

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon
Zonsondergangen vanaf mijn balkon in Zandvoort
zonsondergangen vanaf mijn balkon in Zandvoort
In de lente maak ik graag foto’s
In de lente maak ik graag foto’s

4- Laat je favoriete seizoen foto zien.

Niet per se mijn favoriete seizoen foto, maar de zonsondergangen vanaf mijn balkon in Zandvoort zijn altijd spectaculair net als de rode gloed op het zomerse avondstrand. Mijn favoriete foto in Zuid Frankrijk moet ik nog maken. De foto, die je hier boven ziet is genomen op een hele warme avond op het strand voor de deur bij mij. Een laatste duik rond 10 uur ’s avonds met ene temperatuur van 35 garden.

5- Wat zijn de lekkerste seizoen producten voor jou?

Heb je even. Ik moet uitkijken, dat ik niet een ingrediëntenlijst ga noemen. Ik heb een zwak voor kersen, komt misschien door mijn Betuwse geboortegrond. Verder kan ik echt genieten van de eerste haringen aan het einde van de lente. In de herfst is het tijd voor wijn en stoofschotels. Alhoewel mosselen dan ook op het programma staan. Let op deze lijst is niet limitatief en verschilt per jaar. Dit jaar hoop ik weer eens veel fruit en groenten in de pot te gaan hakken. Zuid Frankrijk is daar ideaal voor.

6- Beschrijf het gevoel wat je krijgt met je favoriete seizoen.

Zoals eerder gezegd. De lente is voor mij een voorbode van wat komen gaat. Zeker na een grijze winter kan ik erg genieten van het jonge groen, de langere dagen en de zon. De herfst is de apotheose van een zomer vol zon, een goed gevulde mand met heerlijke oogstproducten, wild en het terugkeren naar binnen.

7- In welk seizoen ga je meestal op vakantie of een weekend weg.

Ik ga meestal met vakantie in het voor- en najaar. Met het wonen op twee plekken beleef je dit heel anders. Enerzijds ben je met vakantie, maar anderzijds gaat het dagelijks leven ook door. Met in de ochtend wat schrijverij, het bezoeken van evenementen en bloggen over dingen. Overigens kende ik de knip tussen werk en vrije tijd ook niet zo scherp toen ik nog in Amsterdam woonde.

8- Jouw favoriete zomergerecht is?

Helaas heb ik geen favoriet zomergerecht, want in Gereons keuken Thuis bestaat de zomerkeuken vooral uit salades en BBQ. En komende al fresco zomer is het thema weer een keer Griekenland.

Salades
Salades
Favoriete seizoen kleding
favoriete seizoen kleding
mini jardin
Mini jardin

9- Wat is je favoriete seizoen kleding?

Ik noem het tussenin kleding een overhemd met een bodywarmer en jeans, “très comfortable” aan het strand of in de Languedoc onderweg. Espadrilles of instappers In Frankrijk en aan het strand van Zandvoort is goede hoofdbedekking een must, zoals een hoed of mijn Franse rugbycap. Casual voor naar de markt. En… op het strand in de Midi of Zandvoort draag je natuurlijk niets.

10- Welke seizoenen vind je de mooiste om foto’s te maken?

In de lente maak ik graag foto’s van het nieuwe groen, de zon op de zee en de wijngaarden. In de herfst leveren de lage luchten in Nederland mooie plaatjes op. Het licht in het voorjaar in Zuid Frankrijk is enorm intens. Net als de velden vol klaprozen in het rood.

11- Hoe beschrijf je alle 4 seizoenen?

Winter: tijd van het gezellig binnen knus binnen blijven. Zeker in Nederland, waar je van die grijze en natte winters hebt. Maar een goede stoofschotel doet wonderen.

Lente: de dagen lengen, het groen ontbot en de zon gaat schijnen. Meestal het seizoen, waarin mijn groene vingers gaan jeuken.

Zomer: lange avonden aan het strand, Gay Pride in Amsterdam en Zandvoort en veel BBQ’en En natuurlijk rosé.

Herfst: wijnoogst in de Languedoc, een overvloed aan producten en mooie lage luchten. En rode wijn.

Meer kun je lezen op: Gereons keuken thuis

printable

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie