Wat betekent wintertijd eigenlijk?!

Wat betekent wintertijd eigenlijk?

Wintertijd is afgelopen maand ingegaan (In de nacht van zaterdag 29 oktober 2022 om 3 uur is de klok één uur teruggezet). Op die dag heeft de dag 25 uur. Lekker voor de liefhebbers van uitslapen omdat we die dag 1 uur langer kunnen slapen. Wintertijd verwijst zoals de naam al zegt naar de winter. Winter geeft ons ook zo’n mooie natuur foto’s, zoals deze foto’s van Wulp en Goudvink, gemaakt door Wilco Minten (natuurfotograaf). Dankjewel Wilco voor deze prachtige foto’s.


Waarom de wintertijd?

Ik vroeg me altijd af waarom bestaat eigenlijk de wintertijd. De belangrijkste reden daarvoor komt uit 1977om energie te sparen vanwege de oliecrisis. Omdat het in de ochtend eerder licht en natuurlijk in de avond eerder donker is, maak je maximaal gebruik van het daglicht. In de tijd van nu met hoge energiekosten, is de wintertijd weer helemaal toepasselijk.

Maar de eerste keer dat Nederland de heeft wintertijd heeft ingevoerd was in de Tweede Wereldoorlog, op bevel van Duitsland. De bedoeling was dat Nederland dezelfde tijd had als in Duitsland.

Goudvink: foto van Wilco Minten van WM natuurfotografie
Goudvink: foto van Wilco Minten van WM natuurfotografie

Verzetten van de klok 

Door het verzetten van de klok moet ons biologische ritme aangepast worden. Er zijn mensen die wel last hebben om het juiste slaapritme te krijgen. Maar gelukkig omdat maar 1 uur is, kan ons lichaam snel wennen aan deze verandering. Als je in avond rust pakt en in de ochtend goed beweegt kun je makkelijk je slaapritme vinden.

Wel of niet wintertijd in Nederland

Zoals veel mensen weten, is er nog veel discussie over wel of geen wintertijd. Tot nu toe is het nog niet duidelijk wat Nederland gaat doen. Wij zijn afhankelijk van ons buurlanden zoals we kunnen lezen in dit artikel van de rijksoverheid. Heel interessant om te lezen.

En jij wat vind jij van de wintertijd? Heb je er moeite mee of valt het wel mee?


Wat betekent wintertijd eigenlijk?!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie