Vakantie in het hart van Portugal. 

| | |
Vakantie in het hart van Portugal

Bij vakantie in Portugal denk je natuurlijk meteen aan de stranden in de Algarve of een stedentrip naar Lissabon of Porto. Ik ben diverse keren in de gelegenheid geweest om mijn vakantie door te brengen in het hart van Portugal: De regio Ribatejo (vrij vertaald, boven de Taag). Zoals de titel al zegt ligt deze regio centraal in Portugal.

Ik verbleef in een klein dorpje nabij het stadje Rio Maior. Ideaal om van hier uit dagtripjes te maken. Natuurlijk heb ik van hier de grote steden Lissabon (1 uur per auto) en Porto (2 ½ uur per auto) bezocht. Wel bekend bij iedereen maar ik wil jullie laten kennis maken met de wat kleinere plaatsen in de omgeving. Daarom heb ik voor jullie een Top 5 opgesteld van plaatsen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Rio Maior: Salinas do sal
Rio Maior: Salinas do sal

1.Santarém

De grootste stad in Ribatejo, die gebouwd is op een hoogvlakte. Je vindt hier vele monumenten die belangrijk zijn voor de Portugese geschiedenis. Breng zeker een bezoek aan het park, Jardim das Portas do Sol. Langs de overblijfselen van deze voormalige Moorse vestiging, heb je een magnifiek uitzicht over de rivier de Taag en haar achterland. In het nabijgelegen plaatsje Almeirin, de hoofdstad van de steensoep, moet je echt de “Sopa da Pedra” proeven. Volgens een legende heeft een monnik deze soep gemaakt en zit er van alles in, behalve steen!

Santarém
Santarém: rio tejo

2. Óbidos

Een van de best bewaarde middeleeuwse vestingstadjes van Portugal. Loop over de stadsmuren en wandel door de smalle straatjes met hun witte huisjes en neem een kijkje in een van de vele kerkjes. Uiteraard moet je de “Ginjinha de Óbidos” geprobeerd hebben. Een kersenlikeur de geserveerd wordt in een bekertje van chocolade.


3. Nazaré

Gelegen aan de Atlantische kust, staat deze plaats bekend om haar uitgestrekte stranden met hoge golven en oude visserstradities. De vissersvrouwen dragen 7 rokken en proberen al schreeuwend hun waar te verkopen. Vanuit het centrum kun je met de kabeltram (ascencor) naar de oude kern “Sitio” gelegen op een hoge rots. Hier heb je een van de mooiste uitzichten van de Portugese kust.

Nazaré
Nazaré

4. Fátima

Een van de belangrijkste Rooms- Katholieke bedevaartsoorden voor Mariaverering. Duizenden pelgrims bezoeken jaarlijks deze stad. Indrukwekkend om te zien dat vele gelovigen het laatste stuk van deze pelgrimstocht op hun knieën afleggen. Zelfs als je niet gelovig bent, is de grootsheid overweldigend. Bezoek ook zeker de kloosters van Batalha en Alcobaça. Deze staan beiden op de werelderfgoedlijst en liggen op een steenworp afstand van Fátima.

Fátima
Fátima

5. Peniche

Dit vissersplaatsje is een van mijn favoriete plekken. Peniche staat bekend om de traditionele visvangst en de uitgestrekte stranden die beschouwd worden als de beste voor surfers. Er zijn 3 oude forten die vroeger de kust moesten beschermen. De bekendste ligt in het oude centrum. Het Forte de Peniche heeft tijdens de dictatuur nog gefungeerd als politieke gevangenis en is nu omgevormd tot museum. Vanaf de prachtige ruige kustlijn, zie je het Ilha das Berlengas liggen. Het is zeker de moeite waard om dit eiland en natuurreservaat per boot te bezoeken

Peniche
Peniche

Heb ik jullie met mijn Top 5 al warm kunnen maken voor een vakantie in het hart van Portugal?

Foto nr. 1 en nr. 3 zijn gemaakt door Wilco Minten

Vakantie in het hart van Portugal. Ik heb een top 5 gemaakt van supermooie plaatsen die je kunt bezoeken in het hart van Portugal.

Vakantie in het hart van Portugal.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie