Voeding en vitamines voor elk seizoen

Winter: vitamine C en vitamine D

Voeding en vitamines voor elk seizoen: Het menselijk lichaam heeft gedurende het hele jaar verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Heb je het over je gezondheid en je weerstand, dan zeggen de meeste mensen meteen: vitamines. Seizoenen kunnen echter een behoorlijke invloed hebben op de beschikbaarheid van bepaalde voedingsmiddelen. En daarmee op onze inname van essentiële vitaminen. In dit artikel staan we stil bij welke vitamines je mogelijk tekort komt in elk seizoen. En hoe je deze tekorten makkelijk weer kunt aanvullen.

Voeding en vitamines voor elk seizoen

Lente: vitamine D en vitamine C

Lente: vitamine D en vitamine C
Lente: vitamine D en vitamine C

In de lente begint de zon weer te schijnen en komen mensen langzaam weer naar buiten. Ondanks dat je meer wordt blootgesteld aan zonlicht, kun je nog steeds een tekort aan vitamine D ervaren. Vitamine D is essentieel voor sterke botten, een gezond immuunsysteem en een goede stemming. Om dit tekort aan te vullen, is het belangrijk om regelmatig buiten te zijn, bij voorkeur tussen 10.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. In de lente gaat dat nog omdat de UV-index of zonnekracht nog niet zo sterk is dat je verbrandt. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten helpen om je vitamine D-inname te verhogen.

Een andere vitamine waar mensen in de lente op moeten letten, is vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van allergieën die vaak in dit seizoen voorkomen. Verse groenten en fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en broccoli, zijn rijk aan vitamine C en moeten regelmatig worden opgenomen in het ‘lente menu’.

Zomer: vitamine B12

Zomer: vitamine B12
Zomer: vitamine B12

In de zomer ben je veel meer buiten. Vitamine D is dan meestal ook geen probleem meer. Wel moet je in de zomer ook letten op je vitamine B12-inname. Vitamine B12 is essentieel voor de productie van rode bloedcellen en een gezond zenuwstelsel. Het komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren, dus vegetariërs en veganisten moeten mogelijk supplementen overwegen. Verder is de zomer niet echt een risico seizoen voor vitaminetekorten. Wel is bijvoorbeeld hydratatie heel belangrijk tijdens de zomermaanden, vooral bij warm weer. Uiteraard heeft water niks te maken met vitamines, maar water is wel essentieel voor een goede gezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen, vooral als je veel zweet door fysieke activiteiten.

Herfst: vitamine A en vitamine K

Herfst: vitamine A en vitamine K Voeding en vitamines voor elk seizoen
Herfst: vitamine A en vitamine K

Als de temperatuur in de herfst begint te dalen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan vitamine A en vitamine K. Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid, ogen en immuunsysteem. Het is te vinden in voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, wortelen, spinazie en lever. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling en botgezondheid, en kan bijvoorbeeld worden gevonden in bladgroenten, broccoli en kool.
Met de overvloed aan verse groenten en fruit in de herfst, is het de perfecte tijd om je dieet aan te vullen met deze voedingsmiddelen om vitamine A en K-tekorten in de herfst te voorkomen.

Winter: vitamine C en vitamine D

Winter: vitamine C en vitamine D Voeding en vitamines voor elk seizoen
Winter: vitamine C en vitamine D

Tijdens de wintermaanden kunnen vitamine C en vitamine D opnieuw een uitdaging worden, net als in de lente. Met minder zonlicht is het vitamine D-gehalte in het lichaam vaak lager, wat kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Moeilijk term, maar eigenlijk gewoon een ‘winterdepressie’. Die heb je natuurlijk liever niet, dus slik voldoende vitamine D. En als de zon zich een keer laat zien, ga dan vooral meteen naar buiten!
Vitamine C blijft ook belangrijk om verkoudheid en griep in de winter te bestrijden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met citrusvruchten, maar bijvoorbeeld ook paprika en broccoli, om je immuunsysteem te ondersteunen.
Het is essentieel om het hele jaar door aandacht te besteden aan je dieet en te zorgen voor een gevarieerde voeding om tekorten aan essentiële vitamines te voorkomen. Als je twijfelt over je vitamine-inname, raadpleeg dan een arts of diëtist om advies te krijgen over supplementen en voedingsaanpassingen die het beste bij jouw behoeften passen. Zo kom ook jij de seizoenen gezond door!

Voeding en vitamines voor elk seizoen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie