Lente recept lactosevrije kokosmakronen

|
lente recept lactosevrije

Lente recept lactosevrije: Zin in lekkere kokosmakronen, maar dan zonder lactose en suiker? Geen zorgen, want met dit recept maak jij zelf heel gemakkelijk deze heerlijke lactosevrije en suikervrije kokosmakronen. En weet je wat het mooie is? Het bevat maar 3 ingrediënten!

Kokosmakronen die geen melk en geen suiker bevatten

Je hebt ze super snel gemaakt en het is ook leuk om met kinderen te maken. Ze zijn verrassend knapperig. Ook fijn dat ze lactosevrij zijn, want met een lactose intolerantie wil je melk en melkproducten het liefst zoveel mogelijk vermijden. Van de lactose kun je namelijk last krijgen van de vervelende symptomen van lactose intolerantie . Met deze koekjes hoef je er geen zorgen over te maken en je kunt ze met een gerust hart eten als je lactose intolerant bent.

Wist je dat kokosmakronen al eeuwenlang bestaan?

Kokosmakronen zijn ontstaan in Europa in de 17e eeuw en werden toen gemaakt van gemalen amandelen, suiker en eiwitten. Later, in de 19e eeuw, werden deze ingrediënten vervangen door gedroogde kokosrasp en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Het leuke aan kokosmakronen is dat ze echt overal ter wereld worden gegeten. In Nederland zijn ze van origine vooral bekend rond Sinterklaas en Kerst (maar ook het hele jaar door), en in andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, worden ze ook het hele jaar door gegeten.

Recept lactosevrije
Recept lactosevrije

En het mooie is dat je kokosmakronen in alle soorten en maten kunt vinden. Er zijn varianten met suiker, zonder suiker, met chocolade, zonder chocolade, en zelfs lactosevrije en suikervrije varianten zoals je hieronder in het recept vindt. Er is dus altijd wel een variant die bij jou past! En er zijn nog veel meer ideeën voor het maken van lactosevrije koekjes, zoals lactosevrije bitterkoekjes. Hieronder vind je het recept van de lactosevrije en suikervrije kokosmakronen.

Ingrediënten:  voor 12-15 kokosmakronen 

3 eiwitten (door de eieren te splitsen)

150 gr gedroogde kokosrasp⁠

100 gr erythritol poedersuiker of stevia poedersuiker kan ook

1 eetlepel verse citroensap

*1 bakplaat, Bakpapier, 1 grote kom, 2 Eetlepels of een ijstang mag ook, Mixer, Keukenrol

Zo maak je het:

Om te beginnen, zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op 175 graden en dat je een bakplaat hebt bedekt met bakpapier.

Maak ook de kom waarin je de eiwitten gaat mixen vetvrij met een beetje citroensap en keukenrol.

Nu is het tijd om de eiwitten en de erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker) stijf te mixen met een mixer. Als het mengsel mooi stijf is, kun je voorzichtig de gedroogde kokosrasp erdoorheen scheppen.

Met een ijstang of 2 eetlepels maak je vervolgens hoopjes van het mengsel op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, anders gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt ongeveer 12-15 kokosmakronen van het mengsel maken.

Nu kun je de lactosevrije en suikervrije kokosmakronen in de oven bakken voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Blijf erbij, want ze kunnen snel gaan!

Laat de lactosevrije en suikervrije kokosmakronen afkoelen en bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast. Ze zijn heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie of thee, of gewoon als gezonde snack als je trek hebt in iets zoets.

lente recept lactosevrije

Lente recept lactosevrije en suikervrije kokosmakronen

Kokosmakronen die geen melk en geen suiker bevatten
Totale tijd 45 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 15 kokosmakronen

Equipment

 • 1 Bakplaat
 • bakpapier
 • Mixer,
 • Keukenrol

Ingrediënten
  

 • 3 eiwitten (door de eieren te splitsen)
 • 150 gr. gedroogde kokosrasp⁠
 • 100 gr. erythritol poedersuiker of stevia poedersuiker kan ook
 • 1 eetlepel verse citroensap

Instructies
 

 • Om te beginnen, zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op 175 graden en dat je een bakplaat hebt bedekt met bakpapier.
 • Maak ook de kom waarin je de eiwitten gaat mixen vetvrij met een beetje citroensap en keukenrol.
 • Nu is het tijd om de eiwitten en de erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker) stijf te mixen met een mixer. Als het mengsel mooi stijf is, kun je voorzichtig de gedroogde kokosrasp erdoorheen scheppen.
 • Met een ijstang of 2 eetlepels maak je vervolgens hoopjes van het mengsel op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, anders gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt ongeveer 12-15 kokosmakronen van het mengsel maken.
 • Nu kun je de lactosevrije en suikervrije kokosmakronen in de oven bakken voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Blijf erbij, want ze kunnen snel gaan!
 • Laat de lactosevrije en suikervrije kokosmakronen afkoelen en bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast. Ze zijn heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie of thee, of gewoon als gezonde snack als je trek hebt in iets zoets.

Notities

Heb je dit recept gemaakt? Laat het ons vooral weten via onze Social media met @seizoenenblog en #seizoenenblog. Wij zouden het super vinden om je gerecht te zien en hoe het heeft gesmaakt.
Trefwoord koekjes, kokosmakronen, lactose intolerantie, Recept lactosevrije, suikervrije

Lente recept lactosevrije: Dit blogartikel is geschreven door Muriel. Zij heeft in 2016 haar eigen blog Blij Lactosevrij opgericht, omdat zij toen ontdekte dat ze lactose intolerant is. Sindsdien is zij er veel over gaan lezen, uitproberen en over gaan schrijven. De tips over lactose intolerantie deelt ze graag, zo ook in dit blogartikel over de heerlijke lactosevrije en suikervrije kokosmakronen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

4 reacties

  1. Hi Pauline, thank you for your comment. These cookies are also good for those who cannot eat sugar and milk. Yes I’ll be back for sure. Thanks ☻