Emigreren naar een eiland: wat moet je weten

|
Emigreren naar een eiland: wat moet je weten

Emigreren naar een eiland: Emigreren het is een avontuur op zich: geen één bestemming is hetzelfde. Soms kan verhuizen naar een nieuw thuis dichter bij het land van herkomst minder obstakels met zich meebrengen dan een verder gelegen bestemming. Maar bij emigreren op zich, waarnaartoe dan ook, komt veel kijken. Toch kan de aantrekkingskracht van het leven op een verre bestemming, of zelfs een eiland, onweerstaanbaar zijn. Als je gaat emigreren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het hangt allemaal af van het land waar je naartoe gaat. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.


Emigreren naar een eiland: wat moet je weten

Emigreren naar een eiland
Emigreren naar een eiland
Emigreren naar een eiland: wat moet je weten
Emigreren naar een eiland: wat moet je weten

Belangrijke documenten en belasting

Het eerste wat je moet doen is nagaan wat de regels zijn voor belastingen, zorgverzekering, verblijfsvergunningen, enzovoort. Het is ook belangrijk om je emigratie bij je gemeente te melden, vooral als je langer dan acht maanden in het
buitenland gaat wonen. Zorg ervoor dat je je DigiD op orde hebt voordat je vertrekt. Dit kan je later een hoop gedoe besparen. Soms hebben instanties in het buitenland specifieke documenten van je nodig voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je deze documenten op tijd op orde hebt. Deze informatie kan je vinden op de website van de lokale overheid van het eiland waar je naartoe verhuist. Bij twijfel is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de Nederlandse vertegenwoordiging op het eiland.

Zorgverzekering

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de beschikbare gezondheidszorg op het eiland en of er eventuele beperkingen zijn voor medische behandelingen die je mogelijk nodig hebt. Een Nederlandse zorgverzekering is niet in alle gevallen geldig bij immigratie naar het buitenland.


Een baan en spaargeld

Het hebben van een nieuwe baan voor vertrek is al een zorg minder. Afhankelijk van de economie van een eiland, kunnen er beperkte carrièremogelijkheden zijn in vergelijking met stedelijke gebieden op het vasteland. Dit kan van invloed zijn op werkzoekenden die op zoek zijn naar specifieke banen of groeimogelijkheden. Ook de salarissen kunnen lager liggen, terwijl het levensonderhoud vaak duurder is. Een buffert aan spaargeld kan altijd van pas komen bij tegenslagen.

Emigreren het is een avontuur op zich
Emigreren het is een avontuur op zich

Facebookgroepen

Het klinkt misschien wat onofficieel, maar vaak kun je in Facebookgroepen meer vinden dan je denkt. Bekende eilanden of steden op de eilanden hebben verschillende Facebookgroepen waar je lid van kan worden. In de groepen worden tips gedeeld, woningen aangeboden, staan vacatures of kan je hulp vragen aan andere mensen die het emigratieproces al ooit hebben doorlopen.

Geïsoleerde ligging

Naast dingen die je moet regelen, zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Sommige landen en zeker eilanden kunnen bijvoorbeeld geïsoleerd aanvoelen, vooral als ze ver van het vasteland liggen. Je moet er rekening me houden om mogelijk minder toegang te hebben tot bepaalde goederen, diensten en sociale activiteiten dan op het vasteland. Ook zijn er soms minder voorzieningen zoals winkels op een eiland.

Spullen komen per boot of vliegtuig en zijn vaak langer onderweg dan gedacht. Doordat bijna alles op een eiland geïmporteerd moet worden, liggen de prijzen ook nog eens hoger. Vaak zijn er opties om via transportbedrijven spullen over te laten komen, maar de kosten daarvan kunnen hoog oplopen. Daarnaast zijn eilanden vaak populaire toeristische bestemmingen. In dat geval, kan dit leiden tot congestie, overbevolking en hogere kosten van levensonderhoud tijdens het hoogseizoen. Lokale bewoners kunnen ook te maken krijgen met verstoringen van hun dagelijkse leven door toeristische activiteiten.

Geïsoleerde ligging
Geïsoleerde ligging
 Geïsoleerde ligging
Geïsoleerde ligging

Cultuur en taal

Voor vertrek is het handig om meer van de cultuur en taal te leren. Op sommige eilanden zijn de lokale gebruiken toch net wat anders dan in Nederland. Eilanden hebben vaak een sterke lokale cultuur en gemeenschapsgevoel. Het is belangrijk om respect te tonen voor de plaatselijke gebruiken en tradities en jezelf open te stellen voor het leren kennen van de lokale bevolking. Het is aan te raden om zekerde eerste maanden jezelf onder te dompelen in de lokale bevolking en de taal te leren. Dit kan vaak via taalcursussen. Vaak worden deze online of klassikaal gegeven.

Ontsnappen aan de alledaagse sleur

Aan emigreren naar een eiland zitten ook veel positieve kanten. Het leven op een eiland biedt vaak veel ontspanning en ontsnapping aan de alledaagse sleur. Daarnaast is het vaak rustiger dan leven in het hectische en dichtbevolkte Nederland. Veel mensen genieten van het eilandleven waar het tempo vaak net wat lager ligt. Met overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en vaak een mild klimaat, bieden eilanden in de meeste gevallen mogelijkheden voor activiteiten die in Nederland niet het gehele jaar door mogelijk zijn, zoals zwemmen, snorkelen, duiken, wandelen en
varen. Wil je toch liever een lijstje na kunnen lopen om te checken of je niets bent vergeten, dan kan je altijd kijken op Nederlandwereldwijd.nl.

Emigreren naar een eiland: wat moet je weten

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

9 reacties

  1. Als ik jong zou zijn (begin 20) zou ik hier zeker over nadenken, of sowieso emigreren. Als ik docu’s of foto’s van Costa Rica zie, denk ik echt “wat doe ik hier?”, hahahaha!”

  2. Yes, emigration is a big, HUGE step and decision to make. We emigrated more than 25 years ago from SA to Canada, and we are so happy we did it back then, as it’s so much more difficult to do now than then.
    Thanks so much for participating and sharing at SSPS 311. See you again next week https://esmesalon.com/tag/seniorsalonpitstop/

    1. Without a doubt this one. I also emigrated from Portugal to the Netherlands with my parents. Today I think I wouldn’t do that. Have a good weekend and see you next week ☻

  3. Wat een handige tips deel je. Ik zou wel graag naar een van de Spaanse eilanden willen emigreren of overwinteren. Lijkt me fantastisch!

  4. Op een eiland wonen lijkt me heerlijk. Maar met mijn gezondheid is het niet zo heel erg slim. Nu ben ik met 10 minuten in het ziekenhuis daar waarschijnlijk niet

    1. Ja, dat is ook waar. Ik denk ook niet. Hier in Nederland heb je alles bij de hand wat je nodig hebt. Heel belangrijk, vooral als het om gezondheid gaat.